sâmbătă, 26 mai 2012
23 de tari, 51 % credinta in Dumnezeu
Un sondaj realizat în 23 de ţari, pe un număr de 18.829 persoane, arata ca 51% din cei intervievati au convingerea că există o viaţă de apoi şi o entitate divină, în timp ce 18% au spus că nu cred în existenţa unui Dumnezeu, iar 17% nu au fost siguri de nicio variantă.
Doar 28% dintre cei intervievaţi cred în creaţionism, concepţie potrivit căreia Dumnezeu a creat omul, în comparaţie cu 41% de oameni care cred în evoluţionism. Alţi 31% au declarat că nu ştiu în ce să creadă.
Este interesant faptul că "o mare parte din populaţie nu este sigură dacă există o explicaţie spirituală pentru apariţia oamenilor pe pământ sau despre ceea ce se întâmplă după moarte", menţionează unul dintre cercetătorii ce au luat parte la acest studiu.
Indonezia, Turcia şi Brazilia deţin cel mai mare procent de populaţie cu credinţă într-un Dumnezeu, sau într-o forţă superioară, în timp ce în India (24%), China (14%) şi Rusia (10%), un număr mare al populaţiei crede în mai mulţi zei.
Pe de altă parte, în rândul persoanelor care au declarat că nu cred în zei sau forţe superioare, mai mult de 40% sunt locuitori ai Franţei, Suediei, Belgiei şi Angliei.
Aproximativ o jumătate dintre persoanele participante la sondaj consideră că există viaţă după moarte, pe când aproape un sfert consideră că nu va exista nici rai, nici iad. Un procent mai mic al populaţiei, 7%, crede în reîncarnare, iar 2% din oameni cred în ideea de rai fără iad.
Mexicanii sunt cei care acceptă cel mai des ideea de viaţă după moarte, alta decât rai şi iad, fiind urmati de ruşi, brazilieni, indieni, canadieni şi argentinieni.
Credinţa în reîncarnare este foarte puternică în Ungaria, unde 13% dintre intervievaţi au afirmat acest crez, în timp ce suedezii s-au întâlnit cele mai multe persoane care au precizat ca nu ştiu ce se va întâmpla după viaţă. Coreea de Sud şi Spania au avut cel mai mare procent de persoane care cred că după moarte "pur şi simplu încetezi să exişti".
Persoanele care cred în creaţionism sunt des întâlnite în Africa de Sud, fiind urmate îndeaproape de Statele Unite, Indonezia, Coreea de Sud şi Brazilia.
Studiul a fost efectuat între 7 şi 23 septembrie 2010, pe rezidenţi cu vârste cuprinse între 16/18 şi 64 de ani, din Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, China, Franţa, Germania, Marea Britanie, Ungaria, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Polonia, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Suedia şi Statele Unite.
Reuters
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu