INTERVIURI


„TAEKWON-DO ESTE METODA ARGUMENTATA STIINTIFIC.”

Interviu cu Laurentiu Leonas, antrenor Club Taekwon-Do din Gherla, realizat de CAV pentru EVENIMENT CRESTIN


CAV: Ce este taekwondo?
Laurentiu Leonas: Unii cred că Taekwon-Do este doar un sport, este mai mult de cât atât, este o artă. Dar arta are ca scop dezvoltarea armonioasă a personalităţii, adică spirituală, intelectuală şi fizică a personalităţii. Artele Marţiale Orientale sunt diferite de restul artelor marţiale prin faptul că se pune un mare accent pe dezvoltarea caracterului luptătorului şi a puterii spirituale. Nu este suficient pentru un luptător să înveţe tehnicile speciale. Dacă nu are un spirit puternic, nu va putea face faţă nici odată situaţiei. De fapt, scopul major al artelor marţiale orientale era nu de al învinge pe adversar ci de a deţine biruinţa asupra slăbiciunilor proprii.Taekwon-do este metoda argumentata stiintific pentru utilizarea corpului uman in scopul autoapararii, care permite - in baza antrenamentelor spirituale, intelectuale si fizice, intensive – dezvoltarea multilaterala a personalitatii (spirit, suflet, corp). Tae = picior; kwon = mana; do = cale; Calea Adevarului invaluita de sfintenie si intelepciune – calea spre Dumnezeu. Dorind sa progresem in cunoasterea tainelor acestei lupte, este necesar de a respecta urmatoarea ordine:In primul rand acordam atentia principala dezvoltarii spirituale. In acest departament este inclus studiul pricipiilor TKD. Urmeaza dezvoltarea intelectuala la baza careia stau multe discipline: medicina, educatia, etica, comunicarea... Si doar in al 3-lea rand se plaseaza dezvoltarea fizica, care in TKD include 3200 miscari si inca cateva zeci de mii de combinatii intre ele.

CAV. Unde si cum va antrenati?
L.L: Ne antrenam de 2 ori pe saptamana, luni si miercuri de la 17.30 la 19. Locatia: sala de sport a Scolii Generale nr.1, Gherla (jud.Cluj) iar antrenamentul cuprinde 3 parti: partea spirituala-sufleteasca, partea intelectuala - tehnica si partea fizica.

CAV. De ce e bine sa se faca acest sport?
Taekwon-do te invata: Respectul, Integritatea, Peraseverenta, Autocontrolul, Spiritul neanfricat - virtuti care te ajuta sa devii un om bun de mare folos familiei si societatii ! Prin exercitiile de mobilitate, care le facem dezvoltam o flexibilitate a corpului mai buna. Facand tehnici de Taekwon-do dezvoltam abilitati cum ar fi: viteza, coordonarea, precum si forta miscarilor. Iti faci un psihic mai echilibrat, un caracter mai putin iritabil si evident – intarirea sanatatii. Nu iti va mai fi frica si vei descoperi o atitudine mentala pozitiva care o sa-ti ajute in viata de zi cu zi. Taekwon-Do te invata sa fii un lider, mai degrabă decât un adept. Ca un lider responsabil, vei câştiga respectul vecinilor, prietenilor şi altor membri ai comunităţii. Copiii pot beneficia, daca practica Taekwon-do, de o buna coordonare a miscarilor, memorare, concentrare, echilibru, mobilitate. Tehnicile si jocurile ce le facem la Taekwon-do o sa ajute la activitatile de zi cu zi, precum si in activitatile scolare. Intalnesti noi oameni si iti faci noi priteni.

CAV: Unde se pot face inscrierile?
L.L: Inscrierile se fac zilnic, intre orele 9-20, la nr. de telefon: 0740-779984

CAV: Hobby-uri pe langa sport?
L.L: Hobby-uri: cititul, scrisul, studiul, prezentarile, timpul petrecut in familie, plimbarile cu familia si gatitul.

...............................................


"MESAJUL E ACELA CARE FACE DIFERENTA"


Interviu cu Tony Farcas si Madalina Stan, realizat de Vasile Dombi pentru EVENIMENT CRESTIN


Vasile Dombi: Cand a aparut "Alt Rasarit Matinal" si care este scopul aceastei emisiuni?

Tony Farcas: Aceasta emisiune a rasarit la Alt FM in data de 1 iunie 2009 fiind si prima emisiune live difuzata la postul de radio. Din data de 15 octombrie 2010 realizez aceasta emisiune impreuna cu Madalina Stan. Scopul matinalului este de a face parte ascultatorilor de un Alt Rasarit prin care sa transmitem razele Soarelui neprihanirii pentru ca oamenii sa inceapa ziua cu Isus avand pentru tot parcursul zilei un suport, o motivatie de a trai in sfintenie si curatie, iubindu-L pe Dumnezeu si aproapele.


V.D: Care credeti ca este menirea unui realizator radio, in comparatie cu restul presei de azi?

Tony: Un realizator radio trebuie sa fie omul placut lui Dumnezeu pentru ca El sa poata prezenta mesajul sfant prin persoana respectiva.Observ ca majoritatea realizatorilor de emisiuni cauta azi senzationalul, lucruri care socheaza si care aduc nesiguranta zilei de maine, insa noi ducem mesajul Evangheliei care da nadejde, speranta si siguranta prin fagaduintele lui Dumnezeu.Mesajul e acela care face diferenta intre media crestina si media laica.

Madalina Stan: Constientizarea faptului ca mesajul tau ajunge la un public numeros iti atribuie in primul rand responsabilitate. Fiind realizator la un radio crestin, responsabilitatea este cu atat mai mare, cu cat publicului trebuie sa ii fie transmis totdeauna un mesaj curat, concret, care va putea fii incercat, dovedit de catre fiecare in parte, studiind. Atunci cand te aflii in fata unui microfon, devii un formator de opinie, un etalon. Limbajul, atitudinea si viata personala trebuie sa reflecte ceea ce transmiti, altminteri pierzi din credibilitate.

V.D: Cate ore pe zi lucreaza un realizator radio pentru emisiune?

Tony: Nu putem vorbi despre un timp precis cand pregatim o emisiune.Timpul este unul flexibil cind pregatesti o emisiune.

Madalina: Depinde de la un realizator la altul, de la o emisiune la alta. La un post de radio, matinalul trebuie sa fie principalul furnizor de informatie. Stirile se actualizeaza in permanenta si de cele mai multe ori trebuie sa comentezi un subiect despre care vei afla mai multe pe parcurs, discutand si analizand. In ceea ce ma priveste, pot spune ca fiecare ora din zi “lucrez” pentru radio. Imi place sa discut ceea ce experimentez, ceea ce traiesc.

V.D: Care este cea mai mare necesitate a omului?

Tony: Avind in vedere vremurile pe care le traim si nu numai, omul are nevoie de Dumnezeu.Aceasta a fost din totdeauna cea mai mare nevoie a omului.

Madalina: Cea mai mare necesitate a omului este aceea de a afla rezolvarile la propriile necesitati. Oamenii cauta in permanenta raspunsuri, inca din primii ani de viata. Cand primesti telefoane de la ascultatori care iti spun “Multumesc ca m-ati ajutat sa-l descopar pe Dumnezeu”, iti dai seama ca ai raspuns necesitatilor sale.

V.D: Familia romanului traieste dupa invatatura biblica?

Tony: Cu regret in suflet spun ca familia romanului nu traieste dupa invatatura biblica. Doar o privire de ansamblui sa arunci in jur si vei abserva foarte usor ca Biblia nu e cartea de capatai a romanului. Azi, romanii cred mai mult in tot ce li se prezinta la televizor si in interaga mass-medie decat in ceea ce ne invata scriptura. Statisticele tradeaza faptul ca nu avem principiile lui Dumnezeu, fiind intre primele tari din Europa la rata divorturilor.

Madalina: In tot ceea ce-i priveste pe romani, putem aplica gandul biblic “poporul piere din lipsa de cunostinta”. In orice domeniu dezinformarea atrage dupa sine ignoranta. Cand vorbim despre spiritualitate romanilor, vorbim si despre ignoranta. In prea putine camine se mai citeste si traieste Biblia. Consecintele sunt cele care vorbesc de la sine. Certuri, violenta domestica, abandon scolar, sinucideri, divorturi. Redescoperirea lui Dumnezeu in camin este singura solutie a unei vieti implinite.

V.D: Un salut catre cititori!

Tony: Dumnezeu sa va binecuvinteze, sa va umple inimile de pace si bucurie iar la Venirea Lui sa-L intimpinam pe norii Cerului, impreuna cu cei dragi ai nostri.

VD: O precizare. Din luna septembrie a.c, in premiera pentru posturile evanghelice de radio de la noi, Catalin Dupu intervine in fiecare dimineata in emisiune cu o “Esenta” live, de data aceasta, indiferent unde se afla in tara si spune ca “Aceasta emisiune are un mare rol fata de ascultatorii din judetul Arad si nu numai!”

Madalina: Fiecaruia dintre noi Dumnezeu i-a daruit un microfon. Acesta poate fi limbajul nostru, caracterul si chiar viata in totalitatea elementelor sale. Straduiti-va sa transmiteti mesajul cu putere, astfel incat atunci cand vi se va intocmi raportul, Dumnezeu sa scrie in dreptul vostru: “bine rob bun si credincios”.



.....................................................


"AM CITIT VECHIUL SI NOUL TESTAMENT PENTRU A INTELEGE"

interviu cu Maia Morgenstern despre filmul "Patimile lui Hristos"

Actrita Maia Morgenstern a acordat un interviu pentru emisiunea "Dincolo de Imagine", prezentata si realizata de Catalin Dupu, producator Alege Viata - Proiectul Romania.

Catalin Dupu: In afara de popularitatea internatioanala si intrarea in categoria celor mai bine cotate actrite, ce altceva v-a adus in plus acest film?
Maia Morgenstern:Bucuria de a lucra cu un mare regizor cum este Mel Gibson, de a ma intalni cu un artist exceptional cum este Mel Gibson, bucuria de a ma intalni pe platoul de filmare cu actori din diferite tari, din diferite culturi, diferite religii, dar tin minte ca eram cu totii foarte motivati, ne era foarte clar tuturor ca vom face un film de arta si indiferent de conditiile dificile, pentru ca este normal, eram motivati si ne era clar ca vom avea un film de arta in ciuda controverselor care au aparut mult dupa terminarea filmarilor dar, paradoxal, inainte de aparitia pe piata a filmului.

Catalin: Cum s-a produs intalnirea cu Mel Gibson?
Maia Morgenstern: Va multumesc pentru aceasta intrebare, pentru ca probabil nu voi obosi niciodata sa-mi amintesc acest lucru. Directoarea de casting care poate nu este atat de cunoscuta ca ceilalti realizatori ai filmului dar care pentru mine este foarte importanta, deoarece ei ii datorez colaborarea mea cu Mel Gibson. Mi-a spus ca s-a trezit cu imaginea mea dintr-un film romanesc "Patul lui Procust". Si-a amintit de mine, apoi a prezentat domnului Mel Gibson si i-a prezentat alte imagini din alt film "A saptea camera", si mi-au trimis scenariul iar apoi m-au invitat la Roma. Tin minte ca intalnirea cu Mel Gibson a fost atat de fireasca, normala, o comunicare perfecta inca de la inceputul inceputului, o comunicare perfecta intre doi artisti, as putea spune.

Catalin: Cum v-ati documentat pentru a juca rolul mamei Domnului nostru Iisus?
Maia Morgenstern: Nu mi-e rusine sa recunosc ca am citit scenariul cred ca de 100 de ori. Pentru ca toate raspunsurile pana la urma, le-am gasit in scenariu. Este un film de arta, un film care propune ceva care vine din sufletul regizorului. Ceva foarte profound, foarte amanuntit si migalos elaborat timp de 12 ani, dupa marturisirile domnului Mel Gibson. Nu am ezitat insa nici o clipa sa citesc si alte carti de arta si istorie, sa vizitez muzee, Vaticanul.

Catalin: Pentru aceasta v-ati indreptat si spre Sfanta Carte, Biblia?
Maia Morgenstern: Evident. Am citit Vechiul si Noul Testament pentru a intelege odata in plus traditiile poporului evreu din care se trage Iisus, pentru a intelege spiritul epocii si evident am citit si Evangheliile.

Catalin: Ati fi preferat un alt rol din acest film sau ceea ce vi s-a propus a fost excelent?
Maia Morgenstern: Nu ascund faptul ca a rimat intru totul personalitatii mele si felului meu de a exista ca actor.

Catalin: Multi au afirmat ca filmul este naturist, ca este foarte mult sange …
Maia Morgenstern: Modalitatea de expresie in acest film "Passion of the Christ" este obtiunea artistica a regizorului, dar pana la urma toate acestea motiveaza o idee sublima prin faptul ca in filmul nostru Iisus Hristos reuseste sa treaca peste suferinta, peste mizeria fizica, peste suferinta ingrozitoare atat de bine revelata in film si reuseste sa tranforme totul in altceva, propria suferinta, propria indoiala, propria durere si suferinta in iertare, in iubire. Este o idee sublima dupa parerea mea.

Catalin: Reactiile despre care ati amintit si dumneavoastra despre controverse, credeti ca filmul submineaza autoritatea poporului evreu?
Maia Morgenstern: Nu, nu se pune problema asa pentru ca filmul este pana la urma despre iubire. In ciuda violentei sale, iar acest mesaj de iubire este profund si atunci nu e de condamnat nimeni, nu e de aruncat piatra in absolut nimeni. Dimpotriva, este o mana intinsa, un dialog care se propune intre oameni, intre natiuni.