marți, 28 mai 2013

O cântare nouă! - interviu


Interviu cu Nelu şi Mihaela Cintean, realizat de Cătălin Dupu

CD: De când sunteţi implicaţi, ca familie, în lucrarea muzicală creştină?
Nelu şi Mihaela Cintean: A fost surpriza pe care DOMNUL ne-a facut-o pe cand eu implineam 60 ani (nov 29, 2006), iar Mihaela urma să implinească 56 ani (ian 7, 2007). Primul “One a Week” l-am pus pe internet în 1 decembrie 2006 şi de atunci, pana acum, nu ne-am mai oprit. Nu ne-am gandit niciodata ca DUMNEZEU ar putea sa ne foloseasca in acest domeniu. Nu avem nicio explicatie, in afara versetului 1 Corinteni 1:27b….”Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii, ca sa faca de rusine pe cele tari..” Harul LUI a fost si este nemasurat faţă de noi.

CD: Ati editat nu demult o carte de cantari crestine? De ce anume?
 N &; MC: Cand Dumnezeu face o surpriza , o face pana la capat. Se pare ca “aceasta surpriza” a fost nu doar pentru noi, ci si pentru acei care au primit aceste cantari pe internet. Ele s-au bucurat de aprecieri, primind raspunsuri si incurajari , de la crediciosii evanghelici romani din toate partile lumii. Acest lucru a fost o mare incurajare de a continua. Nu ne-am gandit sa editam o carte dar, la sugestia unor frati dirijori apreciati in bisericile noastre, care nu puteau fi refuzati, am acceptat acest lucru, editand cartea “Cantati DOMNULUI o cantare 9”, care s-a bucurat de un real success. La baza editarii acestei carti se afla motivatia, din titlul unei cantari mai vechi, “Am dat oare ce am mai bun lui ISUS, cand EL viata LUI Si-a dat”. Noi asta vrem, sa dam ce avem mai bun DOMNULUI Isus, care si-a dat viata pentru noi!

CD: Ce cuprinde aceasta culegere si cat timp ati lucrat la ea? 
N & MC: Cuprinde 161 cantari complet noi, in mare parte din cele trimise pe “one a week”, in primii 3 ani, de cand incepusem acesta lucrare. Ne-am gandit sa atasam, la carte si un CD, care cuprinde toate piesele, cantate la pian (linia melodica,in MP3), pentru ca aceste cantari sa poata fi invatate cat mai usor. Nu am facut copyright la aceste cantari, prelucrarea lor ramanand la latitudinea dirijorilor. Ne-am bucurat ca aceste carti de cantari sa fie solicitate de fratii dirijori sau cantareti din bisericile noastre din Romania, America si Europa .Un bun prieten ”avea teama” ca nu vor fi solicitate aceste carti…intrucat noi, aproape toate aceste cantari, le-am pus mai dinainte, gratuit pe internet. Se pare ca nu a fost asa. Fratii le-au solicitat!

CD: Enumerati-ne, vă rog, trei melodii crestine care vă sunt foarte apropiate sufletului.
N & MC: Acest Lucru ne vine mai greu, acum cand ne apropiem de 400 cantari care le-am tradus ,adaptat sau aranjat, impreuna cu echipa noastra “One a Week”. Am ramas placut impresionat, cand la o conventie a bisericilor romane din America, tinuta la Seatlle,Washington (Aug 31-Sept 2,2012), din cele 9 cantari cantate de cor ( format din 160 persoane) 5 erau de la “one a week”… Daca totusi ne-ati solicitat, am aminti cantarile: “Vrednic este Mielul”, “Glorie-Aleluia”, “Doxologia Proslavirii”. Probabil ca de mult, ne-am fi oprit din aceasta lucrare, daca aceste cantari nu s-ar canta. Dar DOMNUL ISUS CRISTOS este proslavit! El care merita toata Slava si Cinstea!

CD: Ce ne puteţi spune despre cantarile fratelui Nicolae Moldoveanu?
 N & MC: Ce este valoare, ramane valoare!. Sunt cantari inspirate de DUHUL DOMNULUI, printr-o viata traita aproape de EL. Conditiile in care au fost scrise au fost grele, dar si inspiratia a fost pe masura. Echipa noastra promoveaza aceste cantari. Din cand in cand trimitem pe “one a week” cate un IMN FRUMOS armonizat, compus de fratele Niculita Moldoveanu. Cantarea noastra preferata este “Mai avem putin de mers..”. Ce cantare inspirata!...

CD: Alte impresii primite despre traducerile la melodiilor crestine?
N & MC: Sunt o mare incurajare raspunsurile primite prin internet, in acesti aproape 7 ani de lucrare…Acestea alaturi de rugaciunile fratilor nostril ne-au determinat sa nu ne oprim….iar faptul ca aceste cantari le auzim cantate, (primind cate “un clip” de la fratii nostrii) Cu ajutorul DOMNULUI pe langa lucrarea “one a week”, in data de 12.12 12, (Decembrie 12,2012),dupa modelul Site-ului pastorilor romani “pastornet” al carui moderator este prietenul nostru Daniel Branzai si la incurajarea primita din partea Dansului, am deschis si noi un forum intitulat:" armonii_duhovnicesti" (“,https://groups.google.com/forum/?fromgroups#!forum/armonii_duhovnicesti) , unde participa aproape 100 dirijori, lideri muzicali,cantareti,din bisericile noastre evanghelice si interactioneza intre ei,schimband, partituri, traduceri,compozitii noi ...si incurajandu-ne unii pe altii..Unul din “secretele”..succesului care DOMNUL ni l-a dat cu aceste cantari a fost si faptul ca, nu am tradus doar preferintele noastre ci, in mare masura ne-am consultat cu multi frati dirijori din bisericile noastre, pentru a vedea si preferintele lor!..

CD: Ne amintim acum de cantarile si poeziile fratelui Traian Dorz.
N &MC: O, da! Mihaela mereu recita “ la programul seniorilor” cate o poezie din cartea “ Cantari nemuritoare” ale fratelui Traian Dorz. Sunt preferatele ei ... Poate, acest lucru ,o va ajuta, sa se decida..sa traduca din engleza sau sa adapteze.. cateva dintre poeziile frumoase, care le-am gasit, pe internet….Sper sa nu mai fie nevoie de alti 32 ani (cati ani aveam de casatorie, cand am inceput lucrarea “One a week”),..sa o conving pe ”sora Mihaela“ ca DOMNUL i-a dat un dar, pe care trebuie sa il intrebuinteze spre folosul altora.

CD: Alaturi de Domnul Isus Hristos, care este eroul biblic preferat? 
N & MC: Eroul preferat al nostru este DAVID cu toate urcusurile si coborasurile, care le-a avut in viata!... Cand El canta, duhurile fugeau. Doamne, da-ne astfel de cantari, care atunci cand le cantam duhurile straine sa fuga!..si plini de DUHUL DOMNULUI sa putem canta si zice si noi : “Laudati pe DOMNUL, Laudati-L pentru ispravile LUi cele mari! Laudati-l dupa marimea LUI nemarginita! Tot ce are suflare sa Laude pe DOMNUL!!” (Ps 150)

CD: Sub binecuvântarea Domnului, cui ar trebui să mulţimiţi pentru lucrarea muzicală ce o desfăşuraţi? 
N & MC: Un cuvant de multumire se cuvine si colaboratorilor nostri, frati talentati si haruiti de DOMNUL,care ne ajuta cu partea muzicala,a acestor cantari .Domnul sa le rasplateasca!.Sunt multi..si nu ne-ar ajunge timpul sa-i enumeram pe toti..dar cel mai mult, in acesti ani, ne-a ajutat prietenul nostru, pastor si dirijor Petru Matcau, Hollywood, Florida, iar mai apoi dirijorul Adrian Stoi din Anaheim (Los Angeles)..precum si.. muzicienii Puiu-Teodor Caciora si Nelu Redis, care ne supervizeaza,”indeaproape,.. din departare.”Un cuvant special de multumire, se cuvine Profesorului DANIEL STAUCEANU (82 ani) care ne-a initiat in domeniul accentelor.La fel Dansul ne-a ajutat la editarea carti de cantari! Domnul sa-I rasplatesca,cu Viata Vesnica. Nuu uitam nici inceputurile noatre, care au fost incurajate de dirijorul Sirb Stefan-Fanica,in acel timp dirijor in Sacramento,acualmente dirijor in biserica First Romanan Baptist Church-Atlanta, pastorita de fratii Titi si Cristi Cocian.Urmand exemplul bun al prietenilor nostri, grupul virtual “desculti”(moderator Florian Guler)..am alcatuit si noi, un program de rugaciune. In fiecare saptamana, ne rugam pentru cate 5 frati dirijori sau lideri muzicali din bisericile noatre. La fel ca si pastorii si ei au nevoie pentru a fi sustinuti in rugaciune. Experientele avute si in acest sens, al sustinerii in rugaciune,au fost deosebit de frumoase!.. DOAMNE binecuvinteaza toata lucrarea muzicala din bisericile noastre romanesti de pretutindeni Si prin ea,TU SA FI SLAVIT!!

Niciun comentariu: