miercuri, 9 ianuarie 2013

John R R Tolkien - mare autor si crestin



John R R Tolkien (n. 3 ianuarie 1892, Bloemfontein, Statul Liber Orange, astăzi Africa de Sud - d. 2 septembrie 1973, Bournemouth, Anglia, Regatul Unit) a fost un scriitor, poet, filolog și profesor de universitate englez, cunoscut cel mai bine pentru cărți fantastice clasice: Hobbitul și Stăpânul Inelelor.
A fost profesor de anglo-saxonă la Oxford din 1925 până în 1945 și profesor de limbă și literatură engleză din 1945 până în 1959. A fost un Romano-Catolic devotat și prietenul lui C. S. Lewis - amândoi fiind membri ai clubului de discuție cunoscut sub numele The Inklings.
Deși mulți alți autori au publicat lucrări fantasy înaintea lui, imensul succes al Hobbitului și Stăpânului Inelelor când au fost publicate în ediție necartonată în Statele Unite a dus la o popularizare uriașă a genului, și Tolkien este acum considerat "tatăl" literaturii fantastice  Lucrările lui Tolkien au inspirat o serie de multe alte romane și nuvele fantasy și science-fiction. În 2008 The Times l-a pus pe locul 6 în lista celor mai buni scriitori britanici din 1945 încoace'.
Din cartile sale amintim: Roverandom, Domnul Bliss, Hobbitul, Copiii lui Hurin.
In opera sa intalnim numeroase motive si simbiluri biblice.
Prieten cu scriitorul crestin.C. S. Lewis.
Pe ecrane filmele: Stapanul inelelor si Hobbitul. 

S-a folosit ca sursa si Wikipedia.

Niciun comentariu: