joi, 14 martie 2013

NOUL PAPĂ: JORGE BERGOGLIO


Cardinalul argentinian care a fost ales miercuri, spre surpriza generală, papă în locul lui Benedict al XVI-lea, este un iezuit auster, considerat a fi moderat şi de o orientare reformistă.
Arhiepiscop de Buenos Aires şi primat al Argentinei, acest bărbat timid şi tăcut beneficiază de un mare prestigiu printre adepţii săi care îi apreciază disponibilitatea sa totală şi stilul său de viaţă lipsit de orice ostentaţie.
În 2010, acesta s-a opus cu putere legalizării căsătoriilor homosexuale în Argentina, ţară unde avortul este interzis. Acesta s-a ridicat de asemenea împotriva dreptului acordat transexualilor de a îşi schimba sexul la starea civilă.
În septembrie 2012, acesta i-a criticat pe preoţii ce refuzau să boteze copiii născuţi în afara căsătoriei, calificându-i "ipocriţi".
Născut la 17 decembrie 1936 la Buenos Aires, noul papă a venit pe lume într-o familie modestă. Fiu al unui lucrător feroviar de origine italiană, acesta a urmat şcoala publică. Îşi încheie studiile cu o diplomă de tehnician în chimie.
La vârsta de 22 de ani, se alătură Societăţii lui Isus unde studiază ştiinţele umaniste şi obţine o licenţă în filosofie. După un stagiu în învăţământul privat, acesta îşi urmează studiile în teologie.
Acesta a fost hirotonit la 13 decembrie 1969.
După doar patru ani, la doar 36 de ani, acesta este ales provincial (responsabil naţional) al Iezuiţilor argentinieni. Acesta îşi va asuma responsabilitatea timp de şase ani.
În timpul dictaturii militare din Argentina (1976-1983), Jorge Bergoglio se luptă pentru conservarea unităţii unei mişcări iezuite afectată de teologia liberării, având ca motto: menţineţi non-politizarea Societăţii lui Isus.
Viitorul cardinal se deplasează apoi la Friburg, în Germania, unde îşi obţine doctoratul. La întoarcerea sa, îşi reia activitatea pastorală ca un simplu preot de provincie în oraşul Cordoba, la 700 de kilometri nord de Buenos Aires.
La 20 mai 1992, Jean-Paul II îl numeşte episcop de Auca şi episcop auxiliar de Buenos Aires. Acesta urcă apoi în ierarhia catolică a capitalei, obţinând în sfârşit postul de cardinal la 21 februarie 2001.
În pofida acestei cariere meteorice, omul a rămas "foarte umil" şi "duce un stil de viaţă simplu", conform preotului Marco. Se trezeşte la 04:30 dimineaţa şi îşi încheie ziua la ora 21:00. Nu are maşină, se deplasează cu transportul în comun şi a renunţat să ocupe somptuoasa reşedinţă a arhiepiscopilor din Buenos Aires.
Se spune că este foarte atent cu nevoile colaboratorilor săi, care îl pot contacta oricând pe o linie telefonică directă. Nu acordă interviuri, deşi este un cititor avid al presei.
Cu toate acestea, este cunoscut ca un cititor pasionat al lui Jose Luis Borges şi Dostoievski, amator de operă şi suporter fanatic al clubului de fotbal Buenos Aires San Lorenzo, fondat de un preot.

sursa - mediafax.ro

Niciun comentariu: