vineri, 16 noiembrie 2012

Alarma! Consumul de droguri, in Bucuresti, a crescut si la adolescenti



Raportul Naţional privind situaţia drogurilor în România 2012, facut public ieri de Agenţia Naţională Antidrog, arată că numărul de consumatori problematici de droguri din Bucureşti a crescut în 2011, față de anii anteriori.

Specialiștii estimează că, în Capitală, numărul consumatorilor problematici (care își pun viața în pericol) se ridica anul trecut la 19.265, faţă de 18.316 în 2010 şi 16.867 în 2007. Aceste cifre sunt puse de reprezentanții ANA pe seama apariţiei pe piaţa din România a noilor substanţe cu proprietăţi psihoactive, dar și a închiderii unor programe de prevenire a riscurilor asociate consumului de droguri, care au fost active în România până în 2010 și finanţate de Fondul Global de Combatere a HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei şi de reprezentanţa UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime).

Raportul conține și o analiză realizată la nivel național privind situaţia consumului de droguri în rândul populaţiei şcolare în vârstă de 16 ani şi al populaţiei universitare. Potrivit datelor statistice, prevalenţa consumului experimental de droguri ilicite şi substanţele noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) cel puţin o dată în viaţă în rândul adolescenţilor de 16 ani din România a fost de 19,2%. Mai mult, în cazul aceleiași categorii, se remarcă o creştere a prevalenţei consumului de droguri ilicite, tranchilizante şi sedative de-a lungul vieţii – 15,6% în 2011, comparativ cu 14,5% în anul 2007. La nivel european țara noastră se află în ultimele 10 state, în ceea ce privește prevalenţa consumului oricărui tip de drog ilicit cel puţin o dată de către elevii de 16 ani, cu 8 procente sub media europeană.

Studiul realizat în rândul studenţilor din România a indicat o prevalenţă a consumului de-a lungul vieţii de droguri ilegale, tranchilizante și SNPP de 23,2%. Dintre drogurile ilegale, cel mai consumat printre studenți s-a dovedit a fi canabisul (20,9%).

sursa

Niciun comentariu: