marți, 25 septembrie 2012

Familie? Despre cei care provin din cupluri disfunctionale



1. Mint foarte mult

Persoanele care provin din familii disfunctionale exagereaza si inventeaza adesea. Spun ca stiu sa faca mai mult decat le spui tu ca esti in stare - spre exemplu, ii spui ca ai invatat sa faci o schema mai complicata atunci cand te dai cu skateboard-ul, iar persoana in cauza iti spune ca stie sa faca asta de mult timp si chiar ceva mai complicat -, sau iti descriu situatii greu de crezut, cum ar fi ca au fost la un pas de a fi jefuiti la un bancomat, dar ca si-au folosit cunostintele de arte martiale pentru a scapa de atacator.

2. Isi pierd abilitatea de a termina proiecte

Spre exemplu, te intalnesti cu o astfel de persoana si iti spune ca a inceput sa lucreze la un proiect foarte interesant. Cand va intalniti insa din nou, dupa ceva timp, si o intrebi cum merge munca la acel proiect, iti spune ca a fost prea aglomerat sau ca nu i-a mai placut, astfel ca l-a abandonat. Ulterior, iti spune la fel de incantata ca a inceput deja altceva, dar si acest ceva ramane sortit esecului.

3. Devin extrem de responsabili sau absolut iresponsabili

O persoana crescuta intr-o familie disfunctionala se poate enerva spre exemplu foarte tare daca intarzii doar cateva minute atunci cand iesiti la o cafea. In general, aceste persoane nu intarzie nici macar o zi cu plata facturilor si au toate obiectele din casa la locul lor (nu se simt bine daca dupa ce au folosit unul nu l-au pus exact la locul lui).

De cealalta parte, o astfel de persoana poate fi complet iresponsabila si nepasatoare, ajungand sa acapareze cate o cunostinta de care profita cat poate.

4. Se judeca pe ei insisi fara mila

Multi dintre copiii care cresc in familii disfunctionale ajung la maturitate sa se condamne constant pentru greseli minore, pe care altii le-ar considera nesemnificative.

In multe cazuri, acest lucru se intampla din cauza faptului ca acasa nu li s-a permis sa aiba, spre exemplu, stari mai proaste, sa isi exprime sentimentele sau sa faca greseli, o astfel de atitudine fiind caracteristica persoanelor slabe, care considera ca un esec este de neiertat, este cel mai rau lucru pe care un om il poate face.

5. Devin hipersensibili

Persoanele in cauza sunt permanent atente la cum se poarta cei apropiati si sunt foarte sensibile in aceasta privinta. Spre exemplu, daca partenerul unei astfel de persoane vine acasa extrem de obosit si nu mai are un timp dispozitia necesara sa vorbeasca, aceasta se ingrijoreaza imediat si il intreaba des daca nu cumva l-a suparat cu ceva.

fragmente din articolul de pe ziare.com

Niciun comentariu: