joi, 29 martie 2012

Lupta dintre David si Goliat, cu doveziConform cercetatorilor israelieni, cele mai recente sapaturi arheologice au condus la descoperirea ruinelor unei porti antice, care ar putea confirma existenta orasului biblic Sha’arayim, mentionat in episodul biblic al luptei dintre David si Goliat.
In Biblie David, viitor rege, se lupta cu uriasul Goliat in Valea Elah, din apropierea orasului Sha’arayim. Deoarece poarta recent descoperita este a doua din regiunea sitului Fortaretei Etah, iar denumirea orasului biblic inseamna in ebraica “doua porti”, specialistii presupun ca ruinele apartin chiar cetatii despre care Biblia vorbeste.
“Toate ruinele descoperite pana acum ale acelei perioade prezinta o singura poarta. Avem acum doua porti ale aceleiasi ruine, iar acest lucru este foarte neobisnuit”, a declarat arheologul Yosef Garfinkel, de la Universitatea Ebraica.
Poarta, construita din pietre grele de pana la zece tone, este localizata in partea de est a sitului, cu fata indreptata spre Ierusalim.
In octombrie, Garfinkel a dezgropat in aceeasi regiune, aflata in apropierea orasului israelian Bet Shemesh, un vas de ceramica vechi de 3.000 de ani, inscriptionat cu un text in limba ebraica. Datarea cu radiocarbon si analizarea obiectului l-au plasat in perioada anilor 1000 – 975 i.Hr., interval in care Regele David ar fi trait.

National Geographic

Niciun comentariu: